Galéria MLYNY v Nitre prináša pre svojich návštevníkov unikátnu celosvetovú výstavu SOCHY Z PIESKU. Prístupná bude verejnosti v priestoroch Galérie MLYNY v termíne od 5. júla do 7. augusta 2016 denne 9.00 – 21.00 hod.

Tento ročník Nitrianskeho pieskového festivalu má ambiciózne obsadenie a hostí výtvarníkov z rôznych kútov sveta, od Spojených štátov amerických až po Rusko. Tí sa stretnú v Galérii MLYNY, aby vyjadrili svoj názor na súčasný svet, ktorý sa vďaka rýchlym možnostiam komunikácie, zdieľaním globálnych problémov a prepojením ich dôsledkov stáva menším, kompaktnejším ale zároveň krehkejším a labilnejším a už dávno nám nenecháva priestor myslieť si, že určité udalosti na druhej strane zemegule sa nás proste netýkajú. Týmto "holistickým" pojatím je prehliadka pieskového umenia v Galérii MLYNY jedinečnou na svete.

Každý zo sochárov poňal túto výzvu svojsky. Sochári vytvorili svoj názor z piesku na súčasný svet a neobišli aktuálne a chúlostivé témy, ktoré počuť, ale i nepočuť, denne z večerného spravodajstva. V nadrozmerných sochách z piesku zobrazili deštrukciu prírodných ekosystémov, názor na migračnú krízu, chaotické a povrchné fungovanie sveta alebo ničenie kultúrneho bohatstva. Výstava je silným odkazom ale aj volaním po náprave.

Okrem 6 sôch, kde mali umelci voľnú ruku, je možné na výstave obdivovať aj 6 sôch s témou slovenských osobností. Sochy s voľnou umeleckou tvorbou sochárov budú tiež súťažnými sochami v diváckom SMS hlasovaní o najkrajšiu sochu výstavy.


E Ojeda / Španielsko

Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016


G Schiumarini / Taliansko

Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016


K Rademaker / USA

Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016


Osobnosti / Július Satinský

Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016


V Kuraev / Rusko

Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016


Fotogaléria z príprav sôch, 30. jún 2016

Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016 Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016 Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016 Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016 Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016 Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016 Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016 Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016


Zdroj: Mlyny Nitra, foto z príprav Nitralive.sk