Jarné čistenie Zobora sa v roku 2016 neuskutoční, na 10. ročník si budeme musieť počkať do apríla roku 2017.

Dôvod si môžete prečítať nižšie v oficiálnom vyjadrení Nitrianskeho horského spolku. V krátkosti povedané, je to najmä o ľudoch, ich správaní, kultúrnosti a každoročné zbieranie odpadkov situáciu nevyrieši. Je potrebné, aby Mesto Nitra aktívne prispelo k riešeniu týchto problémov a nenechávalo to len na dobrovoľníkoch.

Na exponovaných a známych miestach by bolo vhodné umiestniť fotopasce a Mestská polícia v Nitre by mala tvrdo postihovať každé znečisťovanie. Z pohľadu prevencie by bolo vhodné zvážiť zvýšenie pokút (nie terajších 30 €), tiež napríklad zverejňovať mená prichytených vinníkov a predstaviť ich takto spoluobčanom. Dôležitá je tiež environmentálna výchova naprieč všetkými generáciami už od detí na školách, intenzívnejšia diskusia o tejto problematike s cieľom zmenšovať množstvá odpadov na čiernych skládkach, ktorých je v Nitre veľké množstvo.

Mesto Nitra "motivuje" poplatkami za odpad

Jedným z príkladov ako Mesto Nitra motivuje znečisťovateľov je fakt, že občania za vývoz drobného stavebného odpadu musia zaplatiť. Suma nie je vysoká, sú však ľudia, ktorých to očividne odrádza. Radšej odpad vyhodia za mestom.


Reálny príklad: faktúra za 2 umývadlá (30kg) = 1,5€

Faktúra odpad

Oficiálne vyjadrenie Nitrianskeho horského spolku

Tradične v apríli bola Nitrianskym horským spolkom ako hlavným organizátorom realizovaná enviroakcia Jarné čistenie Zobora (JČZ). Počas uplynulých 9. ročníkov bolo vyzbieraných spolu cca 26 ton odpadu zo Zoborských vrchov, konkrétne z turistických chodníkov a ich okolia od dražovského kostolíka, cez Pyramídu, Zobor až po Žibricu. Tiež sa čistilo okolie Špecializovanej nemocnice sv. Svorada, tzv. liečebného ústavu a zároveň sa likvidovali čierne skládky pod Lupkou a nad Dražovcami. Práve odpad z čiernych skládok tvoril najväčšiu časť každoročne vyzbieraného odpadu. Situácia v prírode sa postupne zlepšovala, odpadu vyzbieraného z okolia turistických chodníkov bývalo postupne menej. Dúfame, že i vďaka zvyšujúcemu povedomiu návštevníkov prírody nad Nitrou. Vzhľadom na uvedené sme sa na základe dohody so Správou CHKO Ponitrie, spoluorganizátorom JČZ, dohodli, že tento rok sa naše tradičné jarné čistenie neuskutoční. Spravíme ho opäť budúci rok, teda jubilejný 10. ročník JČZ so zapojením širokej verejnosti bude v apríli 2017.

Na jeseň 2016 bude Správa CHKO Ponitrie robiť so žiakmi nitrianskych škôl čistenie Náučného chodníka. Rovnako môže verejnosť pomôcť prírode i sama počas svojich túr, vychádzok v Zoborských vrchoch (tak ako robíme počas roka bežne my) – nájdený bežný malý turistický odpad vziať so sebou a hodiť do košov po návrate z túr. A spomínané problematické a známe skládky pod Lupkou a nad Dražovcami by mohlo, podobne ako tie v iných mestských častiach, riešiť mesto, výbor mestskej časti Zobor...

Aktuálne foto: prvá foto je spod mosta na R1A ponad Dobrotku, ďaľšie sú spod Ľupky - miesto, ktoré pravidelne čistili v rámci Jarného čistenia Zobora

Faktúra odpad Faktúra odpad Faktúra odpad Faktúra odpad Faktúra odpad



Zdroj: Nitralive.sk, Radovan Baláž