Mesiac máj sa bude v Nitre niesť v duchu organovej hudby. Priaznivci organu sa aj tento rok majú na čo tešiť. Prvého mája začne už deviaty ročník medzinárodného organového festivalu ARS ORGANI NITRA 2016, na ktorom sa predstavia vynikajúci koncertní organisti z Maďarska, Rumunska, Talianska, Rakúska a Slovenska. Ako po minulé roky, bude to cyklus piatich organových koncertov konajúcich sa vždy v nedeľu o 19,00 hod. v dvoch nitrianskych kostoloch – v piaristickom Kostole sv. Ladislava a v evanjelickom Kostole Svätého Ducha.

Otvárací koncert bude patriť vynikajúcemu organistovi pôvodom z Maďarska Robertovi Kovácsovi, ktorý žije v rakúskom Eisenstadte. V prvú májovú nedeľu bude mať nitrianske publikum možnosť vychutnať si jeho virtuozitu v dielach J. A. Reinckena, J. S. Bacha, M.Regra, L. Bojtára, F. Schmidta, ako i jeho umenie improvizácie v piaristickom Kostole svätého Ladislava. Rumunská organistka zo Sedmohradska Ursula Philippi patrí k renomovaným organistom, pedagógom, ale je i vyhľadávanou členkou porôt medzinárodných organových súťaží. Svoj recitál zahrá dňa 8. mája v evanjelickom Kostole Svätého Ducha. V jej interpretácii si vypočujeme diela J. S. Bacha, F. Mendelssohna-Bartholdyho, W. A. Mozarta, H. P. Türka a po prvýkrát zaznie na našom festivale i skvelá skladba J. L. Bellu Fantázia – Sonáta. O týždeň neskôr sa k slovu dostane taliansky umelec Matteo Imbruno pôsobiaci v Amsterdame, ktorý bude 15. mája v piaristickom kostole prezentovať jedinečnú organovú tvorbu od 17. po 20. storočie.

Kombináciu organu a trúbky si poslucháči vychutnajú na štvrtom koncerte 22. mája v evanjelickom Kostole Svätého Ducha v podaní slovenských umelcov Jána Vladimíra Michalka a Juraja Bartoša. Bodku za tohtoročným festivalom dá poslednú májovú nedeľu mladý rakúsky organový virtuóz Peter Frisée. 29. mája rozozvučí organ piaristického kostola renesančnými tancami, ako i dielami J.S.Bach a známou 5. symfóniou Ch.-M. Widora. Organizátori tohto umelecky hodnotného festivalu sa tešia na stretnutie s Vami pri tónoch organovej hudby. Bližšie informácie nájdete na www.organfest.sk

PROGRAM

Ars organi Nitra 2016



Zdroj: TS, foto na titulke Peter Frank