Nitra sa aj tento rok zapojí do podujatia Noc divadiel, ktoré 21. novembra 2015 spojí divadlá nielen na Slovensku, ale aj v Európe.

Noc divadiel 2015 je 6. ročníkom noci otvorených divadiel, kultúrnych centier, predstavení a výnimočných zážitkov. Európske podujatie prezentuje divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí. Tento rok je do projektu zapojených 51 divadiel z 16 slovenských miest - Banskej Bystrice, Bátoviec, Bratislavy, Košíc, Lučenca, Nitry, Prešova, Púchova, Semerova, Senca, Tesárov, Trenčína, Trnavy, Zvolena a Žiliny. Podujatie koordinuje Divadelný ústav Bratislava v spolupráci s divadlami na celom Slovensku.

Divadlá sa spoja 21.11.2015 presne o 19.00 hod., keď vo všetkých naraz zaznie spoločný potlesk. VSTUP je voľný.

V Nitre sa zapoja (program sa otvorí po kliknutí na subjekt)

Staré divadlo Karola Spišáka
Asociácia Divadelná Nitra
Divadlo Andreja Bagara
Tralaškola – Súbor Mladí materialisti
TYJÁTR


"Noc divadiel" sa koná každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu vo viacerých slovenských mestách súčasne. Slovenské divadlá otvoria svoje priestory počas večerných a nočných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom, novým divákom a inšpirácii zvonku. Iniciátorom projektu Európska noc divadiel je chorvátska Noć kazališta. Stovky divadiel sa spoja v jednu spoločnú noc.

Počas Noci divadiel môže divák skúmať, objavovať, zapájať sa do diania či sa len príjemne usadiť, vnímať a nechať sa unášať po celú noc.

Heslo prvého ročníka „Dnes večer nezhasíname” presvedčilo divákov 8 mestách Slovenska a 28 divadlách o tom, že divadla sa netreba báť. Druhý ročník sa niesol v znamení hesla „Na hry máme celú noc“. S návštevníkmi sa hralo 31 divadiel z 9 miest Slovenska. Tretia noc otvorených divadiel bola „Tajomná, impulzívna, návyková, hlboká, jedinečná. Zapojilo sa do nej 39 divadiel z 11 miest. Posledný ročník Noci divadiel herci nespali v 40 divadlách 15 miest Slovenska a priniesli návštevníkom neopakovateľné zážitky.



Zdroj: Noc divadiel