Už po siedmi raz sa v rámci Cyrilo-metodských osláv uskutoční medzinárodný folklórny festival Slavica. Podujatie propaguje kraj aj Slovensko v zahraničí, prispieva k obohatenie kultúrno-spoločenského života a vytvára tradíciu stretávania sa slovanských národov. Festival slovanskej vzájomnosti, kultúry, histórie a spolupráce pripravuje občianske združenie Slavica spolu s partnermi.

V sobotu 4.7. 2015 o 15:00 vystúpia folklórne súbory v Nových Zámkoch na námestí a o 18:00 v obci Kmeťovo. V nedeľu 5.7.2015 o 15:30 sa uskutoční sprievod Slovanov pešou zónou v Nitre.

Vystúpenia folklórnych súborov budú môcť diváci vidieť na Svätoplukovom námestí v čase od 16:00 do 18:00.

Na festivale sa predstavia: súbor lidových písní a tancú Spinek, Vnorovy (ČR), súbor Furmani, Nitra (SR), súbor Babiogórzanie, Polana Makowska (Poľsko), folklórna skupina Lacova vas, Lacova vas (Slovinsko), súbor Garadnica, Grodno, (Bielorusko) a folklórny súbor Devčata (Rusko).

Občianske združenie Slavica sa snaží iniciovať a podporovať trvalé, pozitívne zmeny v oblasti kultúrnej, životného prostredia, sociálnej a v oblasti propagácie dejín, histórie a ľudového umenia ako sú Medzinárodná konferencia Forum Slavica, Medzinárodný folklórny festival Slavica Fest, internetový projekt zameraný na propagáciu historických pamiatok pod názvom www.kastiel.org a www.atlaskastielov.sk

OZ Slavica sa aktívne zúčastnilo XII. Všeslovanského snemu, ktorý sa uskutočnil v dňoch 21.-24.5.2015 v Moskve. Idea Všeslovanského snemu vyrástla z citu spolupatričnosti, spoločných etnografických koreňov, záujmov a cieľov všetkých slovanských štátov. Všeslovanský snem prispieva k posilneniu priateľstva a spolupráce medzi slovanskými krajinami, národmi a k ich diaspóre v politickej, hospodárskej a kultúrnej oblasti. Združeniu sa podarilo vydať publikáciu Ludevít Velislav Štúr – Slovanstvo a svet budúcnosti Posolstvo Slovanov z brehov Dunaja,ktorá je odborným prekladom z ruského originálu do slovenského jazyka.

V ruskom jazyku sú v publikácii napísané život a dielo ruských dejateľov Vladimíra Ivanoviča Lamanskijeva, Timofeja Dmitrijeviča Florinského a Konstantína Jakovleriča Grota. Publikácia je plnofarebná, s fotografiami.

Vydali sme i Audio CD:
Slovanská hymna Hej, Slaviane v 4 rôznych verziách - klavírnej, orchestrálnej, "staroslovianskej" a rokovej. CD je vhodné pre slávnostné príležitosti. CD vyšlo pri príležitosti 12. Všeslovanského snemu konaného 21.-24.5.2015 v Moskve. V týchto dňoch vychádza Zborník Slovo a písmo Slovanov, s rovnomennej konferencie, ktorá sa uskutočnila 25. októbra 2014 v Nitre. Združenie plánuje tento rok ešte vydať druhý diel edície Atlas kaštieľov a kúrií - Trnavský kraj.

Slavica fest 2015



Zdroj: nj