Priaznivci organovej hudby sa po roku majú opäť na čo tešiť. V Nitre sa v poslednú aprílovú nedeľu začne už ôsmy ročník medzinárodného organového festivalu ARS ORGANI NITRA 2015, na ktorom sa predstavia vynikajúci koncertní organisti z Francúzska, Číny, Rakúska a Slovenska. Umelecká riaditeľka a zakladateľka festivalu Mária Magyarová Plšeková informovala, že „bonbónikom tohtoročného festivalu bude spoluúčinkovanie slávneho operného speváka na jednom z koncertov. Ako po minulé roky, bude to cyklus piatich organových koncertov konajúcich sa vždy v nedeľu v dvoch nitrianskych kostoloch – striedavo v piaristickom Kostole sv. Ladislava a v evanjelickom Kostole Svätého Ducha.“

Festival otvorí renomovaný francúzsky organista

Otvárací koncert bude patriť špičkovému francúzskemu organistovi Vincentovi Dubois, ktorý okrem bohatej koncertnej kariéry po celom svete pôsobí ako riaditeľ na Conservatoire à rayonnement régional v Štrasburgu. Mladá organistka Yun Zaunmayr pôvodom zo Šanghaja zahrá svoj recitál dňa 3. mája v evanjelickom Kostole Svätého Ducha. V jej interpretácii si vypočujeme nielen diela klasikov, ale i transkripcie čínskej hudby. O týždeň neskôr sa k slovu dostane rakúska organová škola, ktorú bude 10. mája v piaristickom kostole reprezentovať mladá rakúska organistka Maria Grillenberger. Svoj program zostavila kontrastne od diel starých autorov, cez romantizmus až po 20. storočie. Na štvrtom koncerte sa v evanjelickom Kostole Svätého Ducha predstaví vynikajúci slovenský koncertný organista Marek Vrábel, pedagóg Cirkevného konzervatória v Bratislave.

Slovák svetového formátu

Záver tohtoročného festivalu bude ojedinelý. V nedeľu 24. mája zaplní priestory piaristického kostola nielen zvuk organu, ale i výnimočný hlas. Interpretmi budú nitrianska organistka Mária Magyarová Plšeková a operný spevák svetového formátu Štefan Kocán, sólista takých slávnych operných domov ako Metropolitná opera v New Yorku, milánska La Scala a pod.

Vstup na koncerty je voľný. Viac informácií ohľadom organového festivalu nájdete na www.organfest.sk


Ars Organi 2015



Zdroj: mp