Veľkolepým sprievodom začne o 13.00 hodine historický festival Pribinova Nitrawa, ktorý je súčasťou osláv 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu

5. júla sa už po druhýkrát Nitrianske podhradie presunie v čase a vráti do obdobia včasného stredoveku. Veľkolepým sprievodom s takmer osemdesiatimi dobovými postavami začne o 13.00 hodine historický festival Pribinova Nitrawa, ktorý je súčasťou osláv 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.

Festival sa bude odohrávať na kopci pod Nitrianskym hradom. Pri vstupe od Pribinovho námestia návštevníkov privítajú strážcovia hradiska s vojenským dobovým táborom niekoľkých vladykovských družín. Tam sa budú môcť návštevníci oboznámiť s vtedajším vojenským výcvikom, zbraňami a ich používaním i zvyklosťami vojenského života. V priekope pod mostom sa rozloží historické trhovisko s dobovou krčmou, kde svoje tovary budú ponúkať historickí remeselníci, pričom v ponuke bude množstvo výrobkov od predmetov vtedajšej dennej potreby, šperky, odevy, kožušiny, zbrane... Pri dobovej krčme s nápojmi z piva a medoviny budú môcť návštevníci stretnúť vedmu, žreca i potulných muzikantov, či pozorných strážcov trhoviska.

Hlavný program sa bude odohrávať na lúke pod morovým stĺpom, kde sa od príchodu historického sprievodu od 13.00 hodiny postupne predstavia skupiny historického šermu, sokoliari, doboví muzikanti, chýbať nebude ani veľká hromadná scénka s bitkou či rekonštrukcia obradu Slnovratu. O 18.30 začne už tradičný Turnaj o meč kráľa Svätopluka a celé podujatie oživia aj hrané ukážky zo života svätcov Cyrila a Metoda, či už v podaní amatérskych divadelníkov alebo v rámci predstavenia Starého divadla Karola Spišáka.

V tom istom čase sa na Pribinovom námestí odprezentujú aj turistické zaujímavosti Nitrianskeho regiónu v rámci infostanu turistických atrakcií a zároveň sa návštevníci podujatia budú môcť zapojiť do súťaže o Najobľúbenejšiu turistickú atrakciu Nitrianskeho kraja a využiť poslednú možnosť hlasovať a vyhrať zaujímavé letné ceny.


Pribinova Nitrawa - veľkolepý sprievod v Nitrianskom podhradí


Zdroj: PR článok