V piatok 17. mája o 16.00 hod. sa Otvorením turistickej sezóny v Nitrianskom kraji začína v Nitre dvojdňový vínny maratón

V piatok 17. mája o 16.00 hod. sa Otvorením turistickej sezóny v Nitrianskom kraji začína v Nitre dvojdňový vínny maratón. V rámci otvorenia turistickej sezóny sa totiž koná aj 5. ročník Festivalu vína a špecialít a tak sa v piatok na Svätoplukovom námestí okrem turistických atrakcií predstavia aj najlepšie ročníkové vína pochádzajúce z Nitrianskeho kraja. Do súťaže o titul najlepšie ročníkové víno 2012 sa prihlásili takmer všetci známejší výrobcovia vín z Nitrianskeho kraja ale aj pár výrobcov z malokarpatskej oblasti, ktorí svoje vína tiež vyrábajú z hrozna dopestovaného v Nitrianskom kraji. Na námestí tak verejnosť bude môcť ochutnávať všetky ocenené vína v kategóriách biele suché vína, červené suché vína, ružové vína a vína s vyšším prirodzeným cukrom. V cene 4,- eur dostane záujemca sadu 10 kupónov (1 kupón = 1 ochutnávka).

V Nitrianskom kraji sa však darí nielen vínam a tak sa budú degustovať aj prírodné odrodové ovocné destiláty, medoviny ale aj domáce klobásy od súkromných výrobcov. Samozrejme nebudú chýbať pukanské párance, podpecníky, držkový guláš, syry a ďalšie špeciality.

V znamení ochutnávok bude aj prvá časť sprievodného programu. Na pódiu sa postupne predstavia netradičné hudobné nástroje ako citary, heligónky, sláčiky, gitary či bubny Campany Batucada.

Festival vín a špecialít Nitra 2013


Nakoľko si tento rok pripomíname dve významné historické výročia - 1150 rokov od príchodu sv. Cyrila a Metoda a 900 rokov od vydania druhej Zoborskej listiny, chýbať nebude ani historické vystúpenie.

Večerný program bude v znamení tanečnej zábavy. O 18.30 hod. vystúpia najprv Brigita a jej boys a záver večera bude patriť stálici jazzovej a swingovej hudby plnej evergreenov v podaní EGO group a jej show.

Na podujatí bude tiež vyhlásený 4. ročník súťaže o Najobľúbenejšiu turistickú atrakciu Nitrianskeho kraja, pričom hlasovať za svojho favorita bude možné aj na mieste, alebo prostredníctvom www.regionnitra.sk. Každý, kto zahlasuje zároveň súťaží o letné ceny, víkendový pobyt vo Wellness hoteli Patince, vstupy na kúpaliská a ďalšie zaujímavé ceny. Podujatie Otvorenie turistickej sezóny organizuje Nitriansky samosprávny kraj v spolupráci so Slovenskou agentúrou cestovného ruchu a Nitrianskou vínnou cestou.

Program bude pokračovať v sobotu 18. mája sprístupnením pivníc na Pribinovom námestí taktiež s možnosťou degustácií vín ale už od iných výrobcov ako v piatok.


Zdroj: Tlačová správa Agentúry EPS doplnená o informácie, ktoré odzneli na tlačovej besede