V stredu 24. apríla 2013 sa v našom meste začali Nitrianske univerzitné dni, ktoré potrvajú do 7. mája 2013

V stredu 24. apríla 2013 sa v našom meste začali Nitrianske univerzitné dni, ktoré potrvajú do 7. mája 2013. Ide o komplex vedeckoodborných, športových, umeleckých a spoločenských podujatí, ktoré sa každoročne konajú na Univerzite Konštantína Filozofa, Slovenskej poľnohospodárskej univerzite a v uliciach mesta Nitry.

Počas Nitrianskych univerzitných dní sa uskutoční viacero zaujímavých vedecko-odborných podujatí, napríklad výstava zameraná na nízkouhlíkové zdroje výroby elektriny Čistá energia alebo Ateliér prekladu pre audiovizuálne médiá, na ktorom vystúpia osobnosti audiovizuálneho prekladu. Neodmysliteľnou súčasťou NUD sú aj hudobné, umelecké a spoločenské podujatia. Tradičnými sú Karneval v Riu po slovensky - alegorický sprievod mestom, Superstar nitrianskych univerzít, Stavanie mája či jedna z najväčších študentských akcií - Bažant Majáles. Zo športových podujatí spomeňme Jarný beh Nitrou, Futbalový zápas medzi študentmi SPU a UKF o Putovný pohár rektorov nitrianskych univerzít, XI. medziuniverzitné preteky vo vodnom slalome študentov SPU a UKF či turnaje vo futsale, basketbale, stolnom tenise, volejbale či florbale. Vrcholným hudobno-umeleckým a spoločenským podujatím Nitrianskych univerzitných dní 2013 bude Galavečer Gaudeamus.

Záštitu nad jedenástym ročníkom NUD prevzal prof. RNDr. Libor Vozár, CSc., rektor UKF, Dr. h. c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD., rektor SPU a doc. Ing. Jozef Dvonč, CSc., primátor mesta Nitry. Snahou organizátorov je nadviazať na predchádzajúce úspešné ročníky Nitrianskych univerzitných dní v rokoch 2003-2012 s cieľom prehĺbiť vzájomnú komunikáciu a spoluprácu s dôrazom na aspekt spolupatričnosti uvedených troch subjektov. Ďalším, nemenej dôležitým cieľom je reprezentácia nitrianskych univerzít navonok vo vzťahu k úradom štátnej správy a samosprávy, významným inštitúciám a výrobným podnikom na území mesta a regiónu, ako aj k univerzitám na Slovensku a v zahraničí.

Program

Nitrianske univerzitné dni 2013, plagát


Zdroj: UKF Nitra