Medzinárodný organový festival ARS ORGANI NITRA v nedeľu 28. apríla v Piaristickom kostole sv. Ladislava v Nitre

Priaznivci organového umenia si opäť prídu na svoje. Medzinárodný organový festival ARS ORGANI NITRA otvorí svoje brány už po šiestykrát v nedeľu 28. apríla v Piaristickom kostole sv. Ladislava v Nitre. Tak ako po predošlé ročníky, aj tento rok sa máme na čo tešiť. Vynikajúci mladí organoví virtuózi z Japonska, Talianska, Kolumbie, Rakúska, Švédska a Slovenska prednesú známe i menej známe skvosty organovej literatúry, z ktorých mnohé budú slovenské premiéry.

Cyklus piatich organových koncertov odštartuje japonsko-talianske organové duo Ai Yoshida & Alex Gai, ktorí si pripravili štvorručné skladby pre organ, ako i sólové diela pre organ najmä talianskych autorov ako napr. Rossini, Bossi, Morandi, Respighi, Nosseti a i. V prvú májovú nedeľu zavíta do Nitry organistka Ana Maria Ospina z Kolumbie. V Evanjelickom kostole Svätého Ducha sa predstaví nitrianskemu publiku dielami prevažne starých nemeckých majstrov, zaujímavosťou isto bude rytmická a temperamentná toccata žijúceho kolumbijského autora. Trojmanuálový organ v Piaristickom kostole 12. mája rozozvučí domáca nitrianska organistka Mária Plšeková, ktorá o. i. prednesie neznámu a rozsiahlu organovú symfóniu z pera nemeckého skladateľa Sigfrida Karg-Elerta, ale taktiež pripomenie cyrilometodskú tematiku v diele Ivana Paríka.

V poradí štvrtý koncert festivalu bude patriť rakúskej organistke Ines Schüttengruber, ktorá sa predstaví v Evanjelickom kostole Svätého Ducha nemecko-francúzskym repertoárom od baroka až po 20. storočie. Záver festivalu bude patriť Jörgenovi Lindströmovi zo Švédska, ktorý ponúkne poslucháčom prierez švédskej organovej tvorby. Nenechajte si ujsť najväčší organový sviatok v Nitre! Začiatok všetkých koncertov je vždy o 19,00 hod a vstup je voľný.

Viac informácií nájdete na webstránke festivalu www.organfest.sk


Ars organi 2013 Nitra, plagát


Zdroj: mp