Mladí nitrianski filantropi a Nitrianska komunitná nadácia v spolupráci s 30 neziskovými organizáciami z Nitrianskeho samosprávneho kraja pripravili 16. septembra na Svätoplukovom námestí v Nitre jedinečné podujatie s názvom Živá mapa – dobrovoľníci na ulici. Cieľom podujatia bolo uvedenie do života 1. dobrovoľníckej online mapy mladých ľudí nitrianskeho kraja, ktorej vznik bol oficiálne odštartovaný vypustením 140 balónov.

DOBROmapa
DOBROmapa sa nachádza na webovej stránke www.dobromapa.sk. Momentálne je v nej zachytená činnosť viac ako 50 skupín mladých dobrovoľníkov a organizácií pracujúcich s mladými ľuďmi. Pôsobia v nitrianskom kraji a ich základným poslaním je pomoc iným. Mapa slúži ako „živá databáza“ a umožňuje širokej verejnosti a záujemcom o dobrovoľníctvo ľahké zorientovanie sa v organizáciách, ich činnosti a základných informáciách. „Do mapy sa môžu priebežne pridávať organizácie aj neformálne skupiny z kraja, ktorým nie je cudzie „robenie“ dobra. Budeme sa veľmi tešiť, keď sa do mapy bude pridávať stále viac takýchto skupín a v našom kraji podporíme filantropiu a dobrovoľníctvo, “ uviedla Petra Hadžová, PR manažérka Nitrianskej komunitnej nadácie. Patrónom DOBROmapy je Matúš Sitkey, dobrovoľník, ktorý mapu pripravuje už viac ako pol roka.

Dobro na námestí
„30 neziskoviek vykúzlilo na Svätoplukovom námestí v Nitre neopakovateľnú atmosféru. Urobili radosť mnohým ľuďom a naše námestie bude žiť z ich pozitívnej energie ešte veľmi dlho,“ dopĺňa Hadžová. Boli pripravené ekoaktivity, maľby, tvorby rôznych originálnych handmade výrobkov, muzikoterapia, ukážky živých zvierat, fyzikálne pokusy, komunitné „vylepšenia“, športové a pohybové súťaže. Návštevníci mohli vstúpiť na 7 hlavných stanovíšť mapy v oblastiach kultúra, šport, vzdelávanie, deti a mládež, komunita, enviro a sociálna oblasť a za vykonané aktivity zbierať cenné pečiatky. Spusteniu online mapy predchádzalo žrebovanie o fantastické ceny od partnerov podujatia. Živú mapu prešlo počas troch hodín takmer 300 návštevníkov, radosť z výhry mali piati vyžrebovaní. Kultúrny program spestrila bajková exhibícia Šurianských jazdcov, vystúpenie Hip-hop Nitra, Samuel Kšiňan, kapela Decent a skvelá bubenícka show Tambores. Podujatie vyvrcholilo koncertom nitrianskej kapely U.K.N.D.

Dobromapa


Partneri podujatia
Ďakujeme partnerom, bez ktorých by sme podujatie nemohli uskutočniť:
Mesto Nitra, Nadácia Orange, Centrum pre filantropiu, Slovenské elektrárne ENEL, Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra, Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja, ARRIVA Nitra, OC Centro Nitra, Garmond Nitra, Papilio, Evina, Delfklub Nitra a všetkým neziskovým organizáciám, ktoré nám pomáhajú s prípravou podujatia. Projekt bol podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA - nadácia na podporu sociálnych zmien.


Zdroj: NKN, foto Nitralive.sk