Žiaci Piaristického gymnázia sv. J. Kalazanského v Nitre sa zúčastnili na žurnalistickom workshope

Aké je to byť novinárom? Čo musí vedieť a čo je podstatné? Kedy má kde byť a ako približne vyzerá deň pracovitého žurnalistu? Všetko to, ale aj trochu viac, sa dozvedela skupinka žiakov z Piaristického gymnázia sv. Jozefa Kalazanského v Nitre. V priestoroch školy prebehla realizácia malého projektu pod názvom Žurnalistický workshop.

Program bol rozdelený na dva dni a žiaci sa tu mohli naučiť mnoho z teórie i praxe žurnalistiky. Svoje vedomosti predviedli tri študentky žurnalistiky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Dve z nich – Eva Ježovičová a Zuzana Benková, autorka projektu, sú členkami neformálnej skupiny Zelená Zebra.

Náplňou programu boli rôzne cvičenia a prednášky, ktoré mali účastníkom zábavno-edukačnou formou priblížiť svet novinárstva. Žiaci, ktorí už začali pôsobiť v redakčnom krúžku na škole, mali možnosť porovnať vysokoškolské časopisy s časopisom Piaristického gymnázia - Kalazanciom. O vedení vysokoškolského časopisu Občas Nečas im porozprávala jeho šéfredaktorka Dominika Babulicová.

Výsledným produktom workshopu sa stal Infolist, ktorý účastníci pokryli svojimi článkami a spoločnými silami skonštruovali do výslednej podoby. Žiaci si odniesli nielen nové vedomosti, ale aj diplom, ktorý potvrdzoval absolvovanie tohto workshopu. Malý projekt bol uskutočnený v rámci národného projektu KomPrax, a to s podporou Slovenského inštitútu mládeže Iuventa, a spolufinancovaný zo zdrojov EÚ.

Fotogaléria

Zdroj: autor článku: Zuzana Benková, fotografie: Dominika Babulicová