Koncert Karla Gotta bude 14. októbra v Mestskej hale na Klokočine

NITRA 9. októbra (SITA) - České umenie vo všetkých podobách prinesú Dni českej kultúry v Nitre, ktoré budú od 13. do 24. októbra. Ponúknu koncerty vážnej i populárnej hudby, filmy, krst CD-nosiča, gastronomické zážitky, výstavu fotografií i besedu. Tri nitrianske reštaurácie budú variť českú kuchyňu - Patriot Restaurant, Irish Times Pub a Reštaurácia Atrium. Nitrianske Radio Max bude vysielať veľa českej hudby. Hlavným organizátorom tradičného podujatia, ktorého cieľom je prehlbovať priateľstvo a kultúrne väzby s českým národom, je mesto Nitra.

Dni českej kultúry otvoria koncertom Taras Piano Tria v nitrianskej Synagóge 13. októbra. V piatok 14. októbra zaspieva Nitranom v Mestskej hale na sídlisku Klokočina stálica českej hudobnej scény Karel Gott. Niekoľkonásobného českého Zlatého slávika na koncerte sprevádza Boom! Band Jiřího Dvořáka, hudobným hosťom bude slovenská skupina Fragile. Pre priaznivcov iného hudobného štýlu ponúka podnik Valašský šenk v ten istý večer krst nového albumu známej českej kapely Vypsaná fixa. Ako ďalej informovala Ľudmila Synaková z nitrianskeho magistrátu, súčasťou Dní českej kultúry bude aj premietnutie klasického nemého filmu Erotikum a historického filmu Lidice vo Filmovom klube Univerzity Konštantína Filozofa.

V priestoroch Fóra mladých na Ulici Fraňa Mojtu otvoria výstavu mladého amatérskeho fotografií Járu Sijku. Milovníci histórie sa môžu vybrať do Krajského osvetového strediska na prednášku na tému Vznik 1. Československej republiky. Záver Dní českej kultúry bude patriť českej legende Jiřímu Zmožkovi, ktorý sa preslávil napríklad piesňou Už mi lásko není dvacet let. Koncert bude 24. októbra v Parku kultúry a oddychu v Nitre v rámci II. Nitrianskeho dňa seniorov. Vstup naň bude voľný.

Zdroj: (SITA, pr;mp), 201110090076, titulka www.nitra.sk