V dňoch 21. až 24. augusta sa v Nitre na výstavisku Agrokomplex koná tradičná medzinárodná poľnohospodárska a potravinárska výstava. Záštitu nad 41. ročníkom prevzal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek. Agrokomplex 2014 so svojimi sprievodnými výstavami poskytuje priestor pre viac ako 450 vystavujúcich firiem nielen zo Slovenskej ale i Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rakúska, Nemecka, Srbska, Slovinska, Francúzska, Bieloruska a ďalších krajín. Podujatie predstavuje dlhoročne stabilné zázemie pre úspešnú komunikáciu odborníkov v danom odvetví, prispieva k zachovaniu tradícií i k rozvoju slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva a prináša jedinečný zážitok pre širokú verejnosť. Minuloročnej výstavy sa zúčastnilo viac ako 90 000 návštevníkov.


Termín konania:

21. - 23.8.2014 od 9:00 hod. do 18:00 hod.
24.8.2014 od 9:00 hod. do 17:00 hod.

Udeľovanie významných ocenení

Počas výstavy bude udelených niekoľko významných ocenení. V rámci Národného programu podpory poľnohospodárskych produktov a potravín bude minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka slávnostne udeľovať ocenenia Značka Kvality SK vybraným poľnohospodárskym produktom a potravinám. Nebudú chýbať ani významné ocenenia ako Zlatý kosák, Šampión výstavy i odovzdávanie rezortných vyznamenaní najlepším pracovníkom rezortu ministerstva.

Tematické výstavy a akcie

  • Národná výstava hospodárskych zvierat - 9. ročník výstavy
  • Regióny Slovenska - 12. výstava vidieckeho cestovného ruchu a rozvoja regiónov
  • COOPEXPO – 21. ročník medzinárodnej družstevnej kontraktačno–predajnej výstavy spotrebného tovaru
  • Obnoviteľné zdroje energie - 9. ročník výstavy
  • Živnostenské trhy - 17. kontraktačno-predajná výstava malých a stredných podnikateľov
  • Objavovanie rozprávkového vidieka
  • Dni poľa – zeleninárska expozícia
  • Dni poľa – mechanizácia
  • Farmárske trhy
  • Chrenovské stánky a Dožinky
  • Gazdovský dvor
  • Ovocie roka – 1.ročník

Novinky výstavy, sprievodný program

MOŽNOSŤ ULOVIŤ SI RYBU
Úplnou novinkou pre verejnosť sa v roku 2014 stane skúška zručnosti pri rybolove. Nadšenci rybolovu či len zvedavci si budú môcť zachytať priamo v zadnej časti areálu, pri kolibách, na jazere č. 4. (viď. mapka). Výstroj si bude môcť po zaregistrovaní na mieste požičať každý návštevník. Loviť vo väčšom jazere sa budú kapry, zatiaľ čo v menšom jazierku budú nasadené pstruhy. Vylovené kusy si po odvážení, resp. zaplatení váhy ryby môže každý hrdý rybár odniesť domov. Kto sa na domáce spracovanie ryby nebude cítiť, priamo na mieste si ju za poplatok môže nechať profesionálne vypitvať. Pre návštevníkov bez nadšenia zo samotného rybolovu, no s chuťou na rybie špeciality bude v kolibe možnosť objednať si čerstvé ryby priamo na tanier.

OBJAVOVANIE ROZPRÁVKOVÉHO VIDIEKA
Návštevníci mali už minulý rok možnosť zažiť Potulky slovenským vidiekom. Tento rok sa zmenil názov expozície na Objavovanie rozprávkového vidieka a celkovo bola rozšírená o mnohé úplne nové zábavno-náučné atrakcie. Spoznávanie vidieka ešte nikdy nebolo interaktívnejšie. Čarokrásne zázraky slovenskej prírody a hospodárstva obohatené o rozprávkové motívy, ktoré aj rodičom mladých prieskumníkov zaručenie vykúzlia úsmev i spomienky na najkrajšie okamihy, nie len z prázdnin na dedine u starých rodičov, ale aj z detských čias všeobecne. Objavovanie začne pri rozprávkovej knihe, umiestnenej v centre, ktorá pomôže výletníkov viezť po náučných chodníkoch. Obrovské množstvo atrakcií ponúkne krásne využitý čas deťom prostredníctvom bludiska s vyhliadkovou vežou, detského ihriska, možností odfotiť sa s rozprávkovými postavičkami Maťkom a Kubkom, sokoliarskeho výcviku dravcov a mnoho iných. Rodičia resp. starší návštevníci budú môcť na vlastné oči vidieť remeselníkov, pozemkové úpravy, permakultúru, premenu ovocia a zeleniny na produkty či stopu človeka a eko dopady.

VÝLET VLAKOM ZA UKÁŽKAMI REZU A OČKOVANIA OVOCNÝCH STROMOV
Dôkazom skutočného úžitku pre návštevníkov bude aj možnosť zúčastniť sa jedinečných prednášok a ukážok rezu a očkovania ovocných stromov s predsedom RV SZZ Eduardom Jakubekom. Termínov počas výstavy bude hneď niekoľko. Zraz priaznivcov záhradkárstva či záhradníctva bude na malých políčkach – oproti expozícii, kde skupinu prevezme p. Jakubek a zdarma vlakom sa presunú na miesto určenia, do ovocných sadov v zadnej časti areálu.

OVOCIE ROKA
1.ročník súťaže o naj ovocie roka, kde budú návštevníci môcť zhliadnuť tie najkrajšie kúsky z kôstkovín, jadrovín a menej známych druhov ovocín. Ako bonus bude možnosť priniesť si na výstavisko so sebou letorasty starých odrôd jabloní, kde budú zdarma zaštepené na podpníky. Zmyslom tejto akcie je zachovanie genofondov jabloní.

NÁRODNÁ VÝSTAVA HOSPODÁRSKYCH ZVIERAT
Špecializované cho¬vateľské zväzy pripravujú divácky atraktívne predvádzanie hospodárskych zvierat, programové vystúpenia, prezentáciu drobnochovu i odborné poradenstvo. V rámci sprievodného programu vystúpia Národný žrebčín Topoľčianky, ranč Equifarm i Jazdecký klub sv. Juraja - DD ranč. Návštevnícky zaujímavé budú tiež ukážky pasenia oviec s pastierom a psom aj dojenie oviec a sonografické vyšetrenia cisterien ich vemien či degustácia hovädzieho mäsa. Nemenej zaujímavé budú i preteky poštových holubov, predstavenie koní, ukážky westernového jazdenia, furmanské preteky v ťažkom ťahu, zvod Haflinských kobýl, ukážky podkúvania koní a nákupný trh capov. Gurmáni sa môžu tešiť aj na gulášové hody – súťaž vo varení gulášu. Gazdovský dvor bude opäť zameraný na spracovanie živočíšnych produktov a na ukážky mláďat pôvodných slovenských plemien.

COOPEXPO
V spoločnom stánku Družstevnej únie SR sa predstavia Coop Produkt Slovensko a Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností. Návštevníci sa môžu tešiť na expozície stavebných a výrobných družstiev, tvorivé dielničky, prezentácie súkromných stredných odborných škôl z Popradu a Bardejova, súťaže, módne prehliadky a hudobné i tanečné vystúpenia.

KULINÁRSKY KÚTIK s Ľubomírom HERKOM a Vojtom ARTZOM
Návštevníci sa môžu tešiť na jedinečný Kulinársky kútik v pavilóne M1. So Značkou kvality SK budú variť to najlepšie zo slovenského potravinárskeho trhu známi šéfkuchári Ľubomír Herko a Vojto Artz. V špeciálnom „Kuchárskom kútiku“, v ktorom budú počas veľtrhu prebiehať prezentačné akcie a ochutnávky držiteľov Značky kvality SK, predvedie Ľubomír Herko, tradičné i netradičné jedlá z domácich surovín a naozajstné špeciality z rýb uvarí Vojto Artz. Návštevníci sa budú môcť zapojiť do súťaže o hodnotné ceny.

RYBNÉ HOSPODÁRSTVO
V rámci Operačného programu Rybné hospodárstvo účasť na výstave prispieva k napĺňaniu cieľov opatrenia 3.2 Podpora a rozvoj nových trhov, konkrétne cieľa „Podpora konzumácie rýb a ich propagácia“. Prostredníctvom podobných podujatí sa vylepšuje „imidž“ sladkovodných rýb v očiach slovenského spotrebiteľa. Expozícia Rybného hospodárstva bude rozdelená do pavilónov M1 a F. Súčasťou prvého z nich bude info stánok, kde sa návštevníci budú môcť dozvedieť všetko potrebné napr. aj pre získavanie finančných prostriedkov pre chov sladkovodných rýb, a tiež si budú môcť pochutnať na špecialitách či pokrmov pripravovaných z rôznych druhov rýb. Pavilón F bude obsahovať expozíciu s akváriami a ukážkami sladkovodných rýb. Dúfame, že iniciatíva a priama prezentácia prispejú k vytvoreniu pozitívnej emócie spojenej s konzumáciou rýb a v konečnom dôsledku budú mať za následok zvýšenie konzumácie sladkovodných rýb na Slovensku.

DNI POĽA NA AGROKOMPLEXE
Tento rok budú rozšírené ukážky aj počas dní poľa spočíva to najmä v samotnom rozdelení prehliadky na Dni poľa – zeleninárska expozícia a Dni poľa – mechanizácia. Rok 2014 znamená už 3. ročník Dní poľa pripravených v spolupráci so združením Agrion. Na výstavných poliach s rozlohou približne 5 ha bude možné vidieť spracovanie pôdy (orba, predsejbová príprava). Súčasťou ukážok bude už 2.ročník prezentácie pestovania zeleniny v spolupráci s ÚKSUP Nové Zámky, MPRV SR a firmou Netafim Slovakia.

DOŽINKOVÉ SLÁVNOSTI, CHRENOVSKÉ STÁNKY, FARMÁRSKE TRHY
Počas výstavy Agrokomplex sú v spolupráci s Mestom Nitra organizované obľúbené „Dožinkové slávnosti“ a „Chrenovské stánky“, ktoré budú plné zábavy, zaujímavých sprievodných akcií i folklóru. Lákadlom budú nepochybne rôzne dychové hudby a kapely Cellmates či Vidiek a mnoho iných. Slávnosti budú prebiehať pred vstupom do výstavného areálu a sú voľne prístupné pre širokú verejnosť. Tieto jedinečné podujatia sú prí¬ležitosťou pre všetkých, ktorí chcú stráviť teplé augustové dni pri zaujíma¬vom programe. Nebudú chýbať ani Farmárske trhy v pavilóne M2, kde sa v štýlových stánkoch predstaví cca 100 malých farmárov zo Slovenska so svojou jedinečnou ponukou výrobkov. Taktiež možnosť prehliadky Jarmoku ľudových remesiel.

SLOVENSKÉ POĽNOHOSPODÁRSKE MÚZEUM S ATRAKTÍVNYM PROGRAMOM
Zaujímavým programom poteší aj Slovenské poľnohospodárske múzeum, ktoré ju súčasťou nitrianskeho výstavného areálu. Predstaví sa známa Traktorparáda a ukážky kosenia. Nebudú chýbať ani ochutnávky tradičnej meltovej kávy, vína vo vinohradníckom domčeku či pálenky v obecnej pálenici. Návštevníci uvidia ukážky pečenia v klasickej peci, lisovanie oleja kladovým lisom a mlátenie obilia. Premávať bude i obľúbený historický vláčik Nitrianskej poľnej železnice.

CENNÍK VSTUPNÉHO A PARKOVNÉHO

Vstupné: 4€
Zľavnené vstupné: 2€
Študentská kolektívna zľava: 1€
Vystavovateľský preukaz: 15€
Firemná pozvánka: 4€
Parkovací preukaz areál: 40€
Parkovací preukaz parkovisko AX: 20€
Parkovací lístok pre osobné auto: 4€
Parkovací lístok autobus: 12€
Katalóg výstavy: 3€

Mapa areálu

Agrokomplex - mapa areálu 2014