Reportáž z Noci múzeí a galérií 2011 v Nitre

Ako sme avizovali na našom portáli, v sobotu dňa 14. mája 2011 sa po celom Slovensku konalo podujatie s názvom Noc múzeí a galérií. Múzeá a galérie boli otvorené do neskorých nočných hodín pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí už po siedmy raz. My sme sa vybrali do Nitrianskej galérie a Ponitrianskeho múzea.

Článok - upútavka na podujatie Noc múzeí a galérií

Nitrianska galéria

Nitrianska galéria sa nachádza na Župnom námestí. Otvorené brány mala do polnoci. Podľa slov tamojších pracovníčok bol záujem verejnosti veľký. Návštevnosť odhadli na približne 400 ľudí. Okrem výstav na prízemí bolo sprístupnené aj poschodie a dokonca aj podzemné priestory. Pre návštevníkov bola pripravená súťaž - úlohou bolo pozorne sledovať vystavené diela a následne odpovedať na otázky v letáku. Personál bol príjemný a výstava sa nám páčila.

Nitrianska galéria - Noc múzeí a galérií 2011

Ponitrianske múzeum

Ponitrianske múzeum sídli na Svätoplukovom námestí. Výstava sa nachádza na poschodí. Vystavené diela nehodnotíme nakoľko každý chápe umenie ináč. Páčila sa nám ale stála expozícia archeologických vykopávok. Na chvíľu sme sa ocitli v dobách minulých. Celkový dojem nám pokazil personál múzea. Nepríjemným hlasom nám pani oznámila, že v múzeu sa nesmie fotiť. Tá istá osoba sa nahlas pred návštevníkmi spýtala kolegyne či už nezačne zamykať jednotlivé miestnosti. Hodinky ukazovali 23:46. Na blízku stojaca skupinka mladých ľudí zhodnotila personál výrazom "akí čudní ľudia". Takéto správanie je neakceptovateľné z pohľadu návštevníka. Našťastie sme na takéto správanie zvyknutí. Len či aj ľudia z iných krajín...

Ponitrianske múzeum - Noc múzeí a galérií 2011

Video z podujatia



Zdroj: Nitralive.sk