Medzinárodný divadelný a filmový festival UmUm´14, ktorý sa bude 1.-3. augusta 2014 konať v Starej Ľubovni, zorganizoval letnú festivalovú sobotu v klube Mariatchi. Do Nitry zavítajú desiati tanečníci z Francúzska /Field Surrender Company/, Belgicka, Českej republiky a Slovenska. Spoločne v réžiii choreografky Louise Kalfon vytvoria Site Specific performance.

IXIM je tanečná performance inšpirovaná mexickým rituálom praktizovaným ľuďmi z pohoria Chiapas, Los Altos. Divák je vtiahnutý do víru nezvyčajného tanečného rituálu. Súmrak, ihličie na podlahe, mihotajúce sa tiene sviečok za nehybnými postavami. Zvuk rezonuje ako echo dejín nejakého iného miesta. IXIM je o kolektívnom prežívaní viery cez staré indiánske tradície, ktoré prežili z čias Mayov a skrývajú sa pod maskou katolíckej viery. Nepretržité osvetlenie miesta na udržanie modlitby, tranzu a tanca. Tento rituál otvára priestor pre slobodu, ktorá je prirodzene daná všetkým ľuďom. Avšak, na pozadí tohto radostného a povznášajúceho prevedenia exotickej atmosféry sa skrýva skutočný svet, ktorý spochybňuje miesto a rolu každého v ňom.

Site Specific Dance Performance


FESTIVALOVÉ SOBOTY V KLUBE MARIATCHI. Chceme, aby sa ľudia v našej krajine nemuseli báť chodiť do klubu, baru, do krčmy či na festival. Aby sa nemuseli báť vyjsť na ulicu, ísť do parku alebo na akékoľvek verejné priestranstvo len preto, že majú nejaký účes, farbu pleti, či hovoria svojim materinským jazykom. Chceme, aby polícia SR a ďalšie silové zložky plnili svoju úlohu pomáhať a chrániť normálnych ľudí voči agresii a násiliu. Aby rázne riešili narastajúce prejavy neznášanlivosti. Slobodné festivaly stoja na slobodnej klubovej scéne, na malých podnikoch, kde sa môžu bez strachu schádzať rôzni ľudia. Nebojme sa a poďme do svojich klubov.

UmUm´14 je medzinárodný divadelný a filmový festival, ktorý prináša nové formy súčasného umenia na severovýchod Slovenska, do Starej Ľubovne. Lokalita festivalu v malom meste medzi dvoma národnými parkami, jeho program, pozvaní umelci a atmosféra nebudú to, čo bežne zažijete na iných festivaloch. Festivalu sa zúčastní viac ako šesťdesiat umelcov zo Slovenska, Francúzska, Belgicka, Lotyšska, Litvy, Poľska a Českej republiky. Organizátori sa snažia súčasné umenie dostať čo najbližšie k ľuďom žijúcim v malom meste, a preto sa program koná hlavne vo verejnom priestore ako sú letné terasy, garáž autoservisu, galéria alebo Ľubovniansky hrad. Festival ponúka činoherné, tanečné, multimediálne, pohybové a bábkové divadlo; celovečerné filmy premietané v letnom kine, experimentálne a animované filmy, kino pre deti; workshopy, ranné diskusie na tému Umenie a príroda, a tiež stretnutie s Michalom Hvoreckým, ktorý bude na festivale čítať svoju knihu Spamäti. V rámci hudobného programu na vás čaká N3O Akustika, klasická gitara v podaní Ľubomíra Kopkáša, Martin Geišberg a Nany Hudák, Podolesa a Lcia Udvardyová z platformy Easterndaze.

Viac informácií:
Webová stránka festivalu
Festivalové soboty v Maratchi
Field Surrender Company
Udalosť UmUm´14 na FB


Zdroj: TS