Priaznivci organovej hudby sa po roku majú opäť na čo tešiť. V Nitre sa poslednú aprílovú nedeľu začne už siedmy ročník medzinárodného organového festivalu ARS ORGANI NITRA 2014, na ktorom sa predstavia koncertní organisti zo Švédska, Veľkej Británie, Nórska, Rakúska a Slovenska.

Otvárací koncert bude patriť špičkovému švédskemu organistovi a profesorovi organovej hry na Kráľovskej hudobnej akadémii v Kodani Hansovi Fagiusovi, ktorý patrí k celosvetovo uznávaným osobnostiam v oblasti organového interpretačného umenia. V poslednú aprílovú nedeľu 27. apríla bude mať nitrianske publikum možnosť vychutnať si jeho umenie a virtuozitu v dielach J. S. Bacha, C. Ph. E. Bacha, G. A. Homiliusa, J. G. Müthela a J. Rheinbergera v piaristickom Kostole svätého Ladislava.

Terence Charlston, profesor na londýnskej Royal College of Music zahrá svoj recitál dňa 4. mája v evanjelickom Kostole Svätého Ducha. Tento nielen organista, ale aj výnimočný čembalista a muzikológ sa predstaví dielami Ch. Racqueta, A. Vivaldiho, O. Gibbonsa, S. Wesleyho, J. S. Bacha, ale i súčasného anglického skladateľa J. Caldwella.

V poradí tretím profesorom organovej hry na 7. ročníku ARS ORGANI NITRA bude Terje Winge z Nórska, ktorý pôsobí na Kráľovskej hudobnej akadémii v Oslo. Dňa 11. mája si v jeho podaní okrem Ch. Widora, J. S. Bacha, L. Vierna, Camille Saint-Saënsa, P. Ebena budeme môcť vypočuť skladby nórskych súčasných autorov Kjell Flema a Kjell Mörk Karlsena. O týždeň neskôr, 18. mája, sa k slovu dostane rakúska organová škola. Dielami J. S. Bacha, G. F. Kauffmanna, W. A. Mozarta, J. Brahmsa a súčasného belgického skladateľa B. Merniera sa v evanjelickom Kostole Svätého Ducha predstaví mladá organistka Marina Ragger.

Tohtoročný festival uzavrie dňa 25. mája domácemu publiku dobre známa koncertná organistka Mária Plšeková. V jej interpretácii okrem diel J. S. Bacha, J. Stanleyho a J. Rheibergera zaznie i slovenská premiéra Troch skladieb pre organ slovenského skladateľa Petra Kolmana.

Organizátori tohto umelecky hodnotného festivalu sa tešia na stretnutie s Vami pri tónoch organovej hudby.

Ars organi Nitra 2014 plagát


Zdroj: www.organfest.sk, foto Peter Frank