V sobotu 20. apríla 2013 sa v Nitre uskutoční Jarné čistenie Zobora

V sobotu 20. apríla 2013 sa v Nitre uskutoční Jarné čistenie Zobora, ktoré organizuje Nitriansky horský spolok (NHS) v spolupráci so Správou CHKO Ponitrie a mestom Nitra. Je to už siedmy ročník podujatia konajúceho sa v Nitre v jarnom období. V minulosti sa ho zúčastnili stovky dobrovoľníkov, turisti, milovníci prírody, žiaci a študenti škôl.

Začiatok tejto tradičnej akcie je o 9:00 hod. pred Špecializovanou Nemocnicou Sv. Svorada na Zobore (Liečebným ústavom). Pre všetkých účastníkov budú k dispozícii pracovné rukavice a vrecia na odpad. Počas uplynulých dvoch ročníkov sa menej odpadu vyzbieralo v okolí turistických chodníkov a väčšiu časť tvoril práve odpad z nelegálnych skládok, ktoré sú veľkým pretrvávajúcim problémom. Likvidáciu nazbieraného odpadu zabezpečí mesto Nitra prostredníctvom spoločnosti Nitrianske komunálne služby. Pre účastníkov akcie bude zabezpečené občerstvenie. Jej súčasťou bude výstava o chránených územiach Natura 2000 v pôsobnosti Správy CHKO Ponitrie.

Cieľom je vyčistenie turistických chodníkov a ich okolia medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou od rôzneho odpadu, ktorý tam počas svojich výletov a vychádzok zanechávajú nezodpovední návštevníci. Zámerom organizátorov je tiež asanácia nelegálnych skládok na území prírodnej rezervácie Lupka a nad mestskou časťou Dražovce, kde sa každoročne hromadí veľa odpadu.



Nad tohoročným čistením Zobora opätovne prevzal záštitu primátor mesta Nitry Jozef Dvonč, ktorý sa ho v minulosti pravidelne aktívne zúčastňoval. Na adresu tohto podujatia poznamenal: „Úprimne obdivujem zanietenie a energiu organizátorov z NHS, ktorú vynakladajú v rámci prípravy tejto prospešnej akcie. Vďaka nej sa vyčistí a skrášli Zobor pre obyvateľov a návštevníkov mesta.“

Predseda NHS a ochranár Patrik Egyud si cení jednak účasť ľudí, ktorých oslovuje myšlienka podujatia a zapájajú sa do nej v rámci svojho voľného času, zároveň aj skutočnosť, že sa ho zúčastňujú všetky generácie - dospelí, seniori, rodiny s deťmi, tínedžeri a učitelia so svojimi žiakmi. Zároveň dodal: „V mene organizátorov by som rád pozval širokú verejnosť na Jarné čistenie Zobora, ktorého cieľom je skrášliť prírodu blízkeho okolia mesta Nitry. Neváhajte a príďte pomôcť prírode nad Nitrou. Nech môžeme stále obdivovať i objavovať jedinečné miesta a zaujímavé zákutia, ktoré v sebe skrýva.“

Fotogaléria rok 2012

Takto sa čistilo v roku 2010


Jarné čistenie Zobora 2013 finančne podporili Nadačný fond BRAMAC pri Nitrianskej komunitnej nadácii a spoločnosť K FINANCE. Partnerom je spoločnosť Heineken Slovensko.

Ďalšie zaujímavé informácie o tejto prínosnej akcii nájdete na FB stránke


Jarné čistenie Zobora 2013


Zdroj: Radovan Baláž