Nitrianska komunitná nadácia odovzdala figúrky grantového programu Aby ľudia ľuďom pomáhali

Nitrianska komunitná nadácia odovzdala figúrky grantového programu Aby ľudia ľuďom pomáhali už po šiestykrát. Na Svätoplukovom námestí v Nitre sa 21. septembra stretli zástupcovia firiem, podporených aktivít, ale i škôl, ktoré vytvárali umelecké objekty – figúrky.

Každý z partnerov uviedol svoju figúrku do života pohladením a pomenoval ju:

• OC CENTRO Nitra – Centráčik
• Giesecke & Devrient Slovakia – GIDO IV.
• Nitrianske komunálne služby - Enka
• ENVI-GEOS Nitra - Envirko
• Západoslovenská energetika, člen skupiny E.ON – 90-ka
• ICS - Industrial Cables Slovakia - Káblik
• EUROBET - BETA
• Granvia - Granviáčik
• Nitrianska teplárenská spoločnosť - Celzius

A tak môže Centráčik pomôcť Centru pre rodinu a jeho aktivitám pre mládež najmä z nitrianskeho sídliska Klokočina. GIDO IV. sa stal patrónom organizácie Effeta – Strediska sv. Františka Saleského a bude vzdelávať nepočujúce deti. Enka sa zaslúži o vznik nového náučného chodníka v obci Janíkovce. Envirko pomôže už po druhý raz Strednej odbornej škole veterinárnej v Nitre dobudovať Ekoučebňu. Spojená škola internátna v Nitre vychováva a vzdeláva žiakov s rôznymi druhmi hendikepu. Vďaka 90-ke sa budú môcť učiť modernejšie, rýchlejšie a efektívnejšie. Káblik má rád deti preto udelil grant aktivitám Materského centra Klokanček. OZ Ďarmoty chce dobudovať náučných chodník s názvom Ďarmotským chotárom, podporí ich Beta. Granviáčik podporí zručnosti detí v ZŠ a MŠ Tekovské Nemce novou metódou Montessori. Celzius zahreje mamičky a deti z krízového Centra Slniečko v ich novej kreatívnej dielničke.

Program Aby ľudia ľuďom pomáhali bol tento rok prvým sprievodným podujatím Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Okrem slávnostného odovzdania figúrok a grantových šekov sa na Svätoplukovom námestí v Nitre hralo Živé človeče, nehnevaj sa. Do hry sa zapojilo 16 hráčov a niekoľko desiatok priaznivcov. Každý z nich si odniesol ceny od Pricemania.sk, Parfems.sk a sladkosti od firmy LEAF Slovakia.

Figúrky pripravili nadané deti z nitrianskych umeleckých škôl – Tralaškola, Medea, ARS studio a deti zo Spojenej školy internátnej a Špeciálnej školy na Mudroňovej ul. v Nitre.

Nitrianska komunitná nadácia organizuje takýto program ako jediná na Slovensku. Každoročne poskytuje možnosť zapojiť sa firmám a organizáciám. Tie si môžu vybrať vzhľad svojej figúrky podľa predložených návrhov našich malých umelcov. Okrem výtvarne spracovanej figúrky podporí partner programu Aby ľudia ľuďom pomáhali jednu z verejnoprospešných aktivít v Nitrianskom samosprávnom kraji. Figúrky našich partnerov sú vystavené počas najväčšieho divadelného festivalu – Medzinárodný festival Divadelná Nitra a následne v OC Centro Nitra. Okrem toho pripravuje nadácia aj Živé človeče, nehnevaj sa, ktoré sa tento rok uskutoční aj v OC Centro Nitra 20. októbra.

Fotogaléria

Zdroj: Nitrianska Komunitná Nadácia, foto Rastislav Búgel