ARRIVA Nitra a Google spustili funkciu Verejná doprava v Nitre na Mapách Google. Obyvatelia a návštevníci Nitry si odteraz môžu priamo vo svojom počítači alebo prostredníctvom mobilných zariadení jednoducho a rýchlo vyhľadávať trasy verejnej dopravy, prezerať cestovné poriadky a nájsť najvhodnejšie spojenie.

Projekt je výsledkom spolupráce ARRIVA Nitra a spoločnosti Google. Funkcia umožňuje jednoducho nájsť podrobné informácie o trasách verejnej dopravy, vyhľadať konkrétne zastávky, ako aj prehliadať cestovné poriadky. Tým prispeje k lepšej orientácii v nitrianskej mestskej hromadnej doprave a užívateľom zjednoduší cestovanie.

Ako na to?

PC: cez webstránku Google Maps Transit

Mobilné zariadenia: Android, iOS, BlackBerry, Windows Mobile: aplikácia Google Maps

Najlepšie funguje služba cez mobil - v aplikácii Google maps sa treba v menu prepnúť na Doprava, GPS určí polohu a kliknutím na cieľ cesty sa zobrazia dostupné spoje a informácie o MHD.

MHD Nitra v Google Maps


„Okrem bezpečnej a spoľahlivej dopravy sa usilujeme prinášať našim cestujúcim aj novinky, ktoré im zjednodušia alebo spríjemnia cestovanie. Vyhľadávanie zastávok a najlepších spojení v MHD Nitra je príkladom takýchto inovácií,“ povedal Juraj Kusy, generálny riaditeľ ARRIVA NITRA a.s.

Google spustil funkciu Verejná doprava v roku 2007. V súčasnosti je na Mapách Google zobrazených už viac ako 2,5 milióna zastávok verejnej dopravy spolu s cestovnými poriadkami. Ako prví na Slovensku využívali spomínanú službu obyvatelia a návštevníci Žiliny. Spustenie projektu je dôležitý krok pre zlepšenie lokálnych mapových služieb.

„Práve o mapové služby a s nimi súvisiace inovácie prejavujú slovenskí používatelia mimoriadny záujem. Výraznou mierou k tomu prispelo aj častejšie využívanie máp na mobilných zariadeniach, ktoré máme so sebou neustále vo vrecku. Teší ma, že práve Nitra, ako jedno z ekonomicky a turisticky významných centier Slovenska, bude môcť svojim obyvateľom a návštevníkom poskytnúť informácie o verejnej doprave prostredníctvom tejto praktickej a jednoduchej funkcie,“ hovorí Michal Zachar, Product Marketing Manager spoločnosti Google a dodáva: „Veríme, že príležitosť sprístupniť informácie o mestskej hromadnej doprave využijú v budúcnosti aj dopravné podniky v ďalších slovenských mestách.“

Mapy Google využívajú poskytnuté dáta na hľadanie optimálnej cesty. V porovnaní s klasickým vyhľadávačom spojenia je jedinečnosť tohto riešenia predovšetkým v previazanosti cestovných poriadkov s Mapami Google. To umožňuje vyhľadávanie spojenia z miesta A do miesta B za pomoci verejnej dopravy. Pri samotnom vyhľadávaní stačí zadať názvy ulíc alebo na mape označiť počiatočný a cieľový bod. Vyhľadávanie spojenia funguje vo všetkých mestách na rovnakom princípe, čo zjednodušuje používanie funkcie aj turistom.



Zdroj: Nitralive.sk, Arriva Nitra