Andrej Sitkey - blog o doprave: Osvetlenie priechodov pre chodcov a vyznačenie prístupu na R1

Andrej Sitkey - blog o doprave

Máte otázky k téme doprava? Píšte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(Odpovede na otázky uverejníme každý týždeň spolu s novým článkom.)

Na fóre prebehla diskusia k osvetleniu priechodov pre chodcov, v ktorej sa písalo o osvetlení priechodov iných mestách. V predchádzajúcom období boli v Nitre intenzívnejšie osvetlené niektoré priechody napr. na Hviezdoslavovej pri poliklinike, na okružnej križovatke pod Zoborom a Tr.A.Hlinku pri atletickom štadióne. Osvetlenie týchto priechodov bolo zabezpečené pridaním reflektorov. V tomto roku bol v rámci zriadenia odbočovacieho pruhu na Lipovú intenzívnejšie osvetlený priechod pre chodcov na Tr. A. Hlinku. Priechod bol osvetlený svetlom odlišnej farby a intenzity ako má verejné osvetlenie. Dobrou správou je, že na konci roka boli vyčlenené prostriedky na osvetlenie dvoch priechodov, a to na Dolnočermánskej pri hasičoch a na Tr.A.Hlinku pri cintoríne. Osvetlenie priechodov by malo byť na špeciálnych stožiaroch umiestnených v tesnej blízkosti priechodu (dokumentáciu som zatiaľ nevidel) a má byť realizované do konca januára 2012. Okrem toho so správcom osvetlenia sme dohodli, že na troch priechodoch na Dlhej skúšobne použije intenzívnejšie a farebné odlišné verejné osvetlenie, ktoré bude zrealizované v rovnakom termíne. Nie je to veľa, ale aspoň prvé lastovičky.

V týchto dňoch boli osadené dopravné značky IS 20b, ktoré vyznačujú prístup na rýchlostnú cestu R1. Na Novozámockej pred križovatkou s Cabajskou boli v oboch smeroch vyznačené ciele Bratislava a Banská Bystrica. Na Tr. A. Hlinku pre križovatkou s Levickou v smere od centra bola umiestnená dopravná značka, ktorá vyznačuje možnosť prístupu na R 1 v smere na Banskú Bystricu cez Levickú. Vodiči idúci na Bratislavu sú usmernení pôvodným dopravným značením na Chrenovskú resp. na severný obchvat. Týmto sme chceli dosiahnuť, aby vozidlá v smere na Bratislavu nezaťažovali Levickú (zastavané územie) a viac využívali Chrenovskú, ktorá je štvorpruhová cesta s poklesom intenzity dopravy. Posledná značka bola umiestnená na Chrenovskej v smere na Levickú, kde sme vyznačili smer jazdy na BB priamo. Vyznačovať smer Bratislava z tohto smeru je zbytočné, pretože vodiči na susednej križovatke sú smerovaní na severný obchvat. Toto riešenie je zatiaľ dočasné, pokým sa nedohodne zmena veľkoplošných dopravných značiek umiestnených na portáloch.

Fotogaléria

Zdroj: autor Andrej Sitkey pre Nitralive.sk