Máte otázky k téme doprava? Píšte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.


So začiatkom školského roku sa zvýši počet detí v cestnej premávke. Mnohí rodičia sa rozhodnú, že deti budú chodiť do školy samotné, preto by sa im mohlo hodiť niekoľko rád.

Veľmi dôležité rozhodnutie je, v akom veku pustíme dieťa samé do školy. Deti do ôsmich rokov nevedia správne odhadnúť vzdialenosť a rýchlosť vozidla. Majú obmedzené periférne videnie a ťažkosti pri identifikovaní smeru, odkiaľ prichádza zvuk. Osemročné deti dokážu predvídať hroziace nebezpečenstvo. V 9 – 10 rokoch sú deti schopné posúdiť situáciu tak, že v predstihu dokážu nebezpečenstvu zabrániť.

Predtým ako deti pôjdu samotné do školy, mali by si dohodnutú trasu niekoľko krát prejsť s rodičmi. Rodičia by ich pri spoločnej ceste mali upozorniť na nebezpečné miesta, spôsob ich prekonávania, ako postupovať v prípade nepredvídaných situácii napr. uzávierka chodníka, porucha semaforu. Dôležité je ich naučiť dodržiavať nasledovné pravidlá:

1. Deti by mali chodiť po chodníku, nikdy nie v tesnej blízkosti cesty. Ak musia ísť po ceste, idú po ľavej strane tzn. oproti vozidlám.
2. Ulicu by mali prechádzať na dohodnutom mieste (priechod pre chodcov, ostrovček, semafór).
3. Pred vstupom na vozovku by sa mali rozhliadnuť vľavo, vpravo a opäť vľavo. S vodičom prichádzajúceho vozidla by mali nadviazať očný kontakt, aby videli či ich registruje.
4. Na vozovku vstupujú, ak vozidlá zastali alebo sú v dostatočnej vzdialenosti. Dôležité je správne odhadnutie dostatočnej medzery medzi vozidlami. Osobitnú pozornosť je potrebné venovať prechádzaniu cesty s viacerými pruhmi. Často sa stáva, že vodiči v druhom pruhu prechádzajúcich chodcov nevidia.
5. Deti by mali ísť do školy v dostatočnom predstihu. V časom strese môžu ľahko urobiť chybu.
6. Samozrejmosťou by malo byť oblečenie vo svetlých farbách a za zníženej viditeľnosti reflexné prvky alebo oblečenie.
7. Dieťa musí vedieť, že dohodnutá cesta je záväzná, najkratšia cesta nemusí byť aj najbezpečnejšia.

Dodržiavanie týchto zásad je len akýmsi minimom prežitia detí v premávke.


Zdroj: Andrej Sitkey pre Nitralive.sk