Andrej Sitkey - blog o doprave: Dopravu v Nitre čaká horúca jeseň. Viaceré cesty sa budú rekonštruovať

Andrej Sitkey - blog o doprave

Máte otázky k téme doprava? Píšte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(Odpovede na otázky uverejníme každý týždeň spolu s novým článkom.)

Koncom mesiaca september bude spustená do prevádzky rýchlostná cesta R 1. Následne spoločnosť realizujúca výstavbu rýchlostnej cesty začne rekonštruovať komunikácie, ktoré boli využívané v čase výstavby. Na území mesta Nitra budú podľa dostupných informácii opravené nasledovné komunikácie:

- cesta II/562 – ul. Cabajská. V rámci rekonštrukcie bude vykonané rozšírenie cesty a úprava autobusových zastávok. Po rozšírení budú zriadené samostatné pruhy pre ľavé odbočenie. Súčasťou rekonštrukcie bude pravdepodobne výstavba preložky Železničiarskej. Podrobnejšie o organizácii na Cabajskej som písal v predchádzajúcom článku.

- miestna komunikácia Priemyselná. V rámci rekonštrukcie bude komunikácia rozšírená, opravené budú chodníky a stavebne upravená bude aj križovatka s cestou I/64 ( Novozámocká ). Zásadné úpravy sa realizujú z dôvodu, že predmetná komunikácia bude súčasťou dopravného prepojenia ciest I/64 ( Novozámocká ) – III/05137 ( Dlhá ).

- miestna komunikácia Hviezdoslavova v úseku od Pražskej po Kmeťovu. Dobrou správou je, že výmena živičného krytu bude realizovaná v plnom profile.

- cesta III/05137 – ul. Dlhá. Komunikácia bude rekonštruovaná v úseku od mosta R 1 po križovatku s Tr. A. Hlinku. Po rekonštrukcii by mali byť realizované opatrenia na zvýšenie bezpečnosti chodcov.

- cesta III/51311 – ul. Trnavská v úseku od križovatky s cestou II/513 po preložku predmetnej komunikácie realizovanú v súvislosti s R 1. - cesta III/51316 - ul. Járocká, úsek medzi Klokočinou a preložkou predmetnej komunikácie.

Rekonštrukcia komunikácií bude spojená s rozsiahlymi dopravnými obmedzeniami, ktoré vzhľadom na význam rekonštruovaných komunikácii, zásadným spôsobom ovplyvnia plynulosť cestnej premávky.

Začalo sa s rekonštrukciou Cabajskej ulice

Foto bolo zhotovené dňa 4.9.2011, kedy bolo Nitralive.sk na prehliadke Južného obchvatu Nitry, článok už čoskoro. Či sa s opravou stihne do otvorenia obchvatu je otázne.

Cabajská ulica - rekonštrukcia, september 2011

Ešte k problematike Levickej dodávam odpoveď na otázku schmidkeho z diskusie k blogu.

Napojenie I/51 - Levickej na R 1 je provizórne riešenie. Ako som už niekoľko krát písal, pôvodne mal byť realizovaný privádzač, ktorý by prepojil R 1 cez mimoúrovňovú križovatku Selenec s križovatkou pri Malante na ceste I/65 ( Zlatomoravecká cesta ). Privádzač však nebol súčasťou PPP projektu a mal byť financovaný zo štátneho rozpočtu. Už na začiatku výstavby R 1 bolo jasné, že štát svoj záväzok vybudovať privádzať nesplní. Z uvedeného dôvodu sa muselo pristúpiť k napojeniu cesty I/51 ( Levická ), v opačnom prípade by mimoúrovňová križovatka Selenec bola zbytočná resp. "slepá" a Nitra by mala o jedno napojenie menej. Pri rozhodovaní o spôsobe napojenia dopravná polícia upozornila na problémy, ktoré tým nastanú a zároveň žiadala ich riešenie. Realizátor stavby rýchlostnej cesty však však konštatoval. že nemá mandát riešiť dopravnú situáciu v meste Nitra a je zopovedný len za výstavbu R 1. Z uvedených dôvodov dopravná polícia žiadala o riešenie vzniknutej situácie Slovenskú správu ciet a Krajský úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie v Nitre.Ako to dopadlo píšem v článku.

Zdroj: autor Andrej Sitkey pre Nitralive.sk, foto Nitralive.sk